Sanda

Wat is sanda?

Sanda oftewel San Shou betekent vrij vertaald ‘’Free Fight’’. Het is een vechtsport dat zijn oorsprong kent uit China en is onwikkeld door het Chinese leger. Een vechtsport dat enorm lijkt op kickboksen en daarom wereldwijd ook weleens als ‘’Chinees Kickboksen’’ wordt genoemd. Sanda heeft zoals andere vechtsporten ook zijn eigen unieke set van regels. Zo onderscheid Sanda zich voornamelijk door het grijpen van trappen of stoten en maakt gebruik van ‘’Takedowns’’ (worpen). Het is daarentegen niet toegestaan om ellebogen en knieen te gebruiken in wedstrijden. Waar Kickboksen een ring heeft en MMA een Octagon (kooi), heeft Sanda zijn eigen platform namelijk de ‘’Lei Tai’’. De Lei Tai is een verhoogd platform van 8x8 meter zonder touwen. Dit omdat het toegestaan is om tegenstanders tijdens een wedstrijd er vanaf te duwen. Daarnaast duurt elk ronde twee minuten en heeft een wedstrijd twee rondes in totaal. Bij onbeslist komt er een derde ronde bij. Het is een vechtsport dat in China heel populair is en in Europa nu ook zijn stempel heeft gemaakt. Bekende vechters die binnen de Sanda wereld hun naam onmisbaar hebben gemaakt zijn Yuan Yubao, Liu Haolong uit China en mijn persoonlijke favorieten - waarbij ik enorm geinspireerd raak als ik naar hun wedstrijden kijk - zijn profvechters Cung Le (USA) en Muslim Salikhov (RUS).


Voordelen sanda

Naast het feit dat het ontzettend gezond is voor je conditie, reflexen en kracht is het ook een perfect middel als zelfverdediging. Je merkt na elke Sanda training meteen een stressverlichtend gevoel want je knalt het allemaal tijdens de training eruit. Het is tevens een ideaal en effectieve manier van zelfverdediging waarbij iemand in een korte periode zichzelf goed kan weren tegen aanvallen en adequaat kan reageren. Het is bij Art of Shaolin niet alleen trainen om gezonder te worden maar ook is er een sociaal aspect: je komt namelijk terecht in een hecht team waar wij met z’n allen trainen, zweten en tegelijkertijd plezier maken. Wij sparren overigens op 30% omdat wij bij Art of Shaolin de visie hebben/dragen dat geleidelijke groei beter is als fundament om de technische kennis toe te passen die is opgedaan. Voor degene die bij ons wedstrijden draaien zijn de trainingen intenser en ligt het sparringsniveau vanzelfsprekend hoger.


Sanda Geschiedenis

Om het militair personeel in China te verbeteren, organiseerde de Whampoa Militair Academie (onderdeel van een Chinese politieke partij) vaak competitieve evenementen tussen de soldaten om hun hand-tot-hand krijgskunsten, vaardigheden en technieken te testen en te oefenen. Deze toernooien zouden worden uitgevochten op een verhoogd platform genaamd een "Lei Tai". Historisch gezien dateren de "Lei Tai" -gevechten al eeuwen in China, waar uitdagingswedstrijden zowel ongewapend als gewapend zouden worden uitgevochten. Vaak eindigden deze toernooien in ernstig letsel of de dood. Omdat Sanshou op grotere schaal buiten het leger werd onderwezen en beoefend, werd het Central Wushu Institute in 1928 in Nan Jing (of Nanking) opgericht en werd een nationaal Chinees toernooi gehouden met wedstrijden in lange wapens, korte wapens, Sanshou en Shuai Jiao (Chinees worstelen). De gevechten op de "Lei Tai" waren zo wreed dat de laatste 12 deelnemers niet mochten vechten uit angst om enkele van de grote meesters van die tijd te doden. Er was ook een toernooi gehouden in 1933 met een vergelijkbaar resultaat, dus veranderingen waren nodig. De officieel gereguleerde competitie van Sanshou begon in 1979 en werd een internationaal evenement op Wushu-wedstrijden in 1988. Wushu wat zich letterlijk vertaalt als "vechtsporten" bestaat uit twee disciplines: Sanshou of Sanda (Free Sparring) en Taolu (stijlen). Taolu zou vechtkunstpatronen en manoeuvres omvatten, zowel met als zonder wapens, waarvoor concurrenten worden beoordeeld en punten krijgen volgens specifieke regels. Sinds 1991, tijdens de eerste Wereldkampioenschappen Wushu in Beijing, heeft Sanshou een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Wushu. De deelname van Sanshou is sindsdien langzaamaan toegenomen op Wereld- en Europese toernooien en de eerste World Sanshou Cup werd in 2002 in Shanghai gehouden.

Ben je benieuwd naar onze Sanda trainingen? Schrijf je dan nu in voor een GRATIS proefles.

Tot dan!

Lei Tai geschiedenis!
  • Donderdag: 20:00 - 21:00
  • (m.u.v. schoolvakanties en feestdagen)